Sounder Sleep informatie

Sounder Sleep training is een (jonge) methode met ontspannende oefeningen die gebruikt wordt om invloed uit te oefenen op het slapen. De methode is speciaal ontwikkeld voor mensen met slaapproblemen. Omdat het hebben van slaapproblemen al lastig genoeg is zijn de oefeningen zo ontworpen dat ze prettig en makkelijk zijn en vrijwel overal en door iedereen toegepast kunnen worden. 

Omdat slapen een functie is van het brein ligt het niet binnen onze directe controle om slaap af de dwingen. Wel kunnen we de randvoorwaarden van het slapen beïnvloeden. Slaaponderzoek en medische diagnostiek van het slaapprobleem zijn geen onderdeel van de methode. 

Hoe?

De sounder sleep oefeningen bestaan uit makkelijke, kleine, herhalende bewegingen op het ritme van de ademhaling. Vaak zullen het bewegingen zijn die het lichaam van nature al maakt bij het ademen. Door de focus op deze kleine, herhalende beweging op het kalme ritme van de ademhaling neemt de ontspanning van het lichaam toe, kalmeert en remt het brein en dat kan resulteren in een beter slaappatroon.

De oefeningen voor overdag bestaan uit dagtemmers. Door het uitvoeren van deze zittende oefeningen worden onder andere de stresshormonen gedempt waardoor de terugschakeling van de alertheid voor het slapen minder problematisch is. Voor de uitvoer van dagtemmers zijn geen speciale voorwaardes nodig. Ze kunnen overal en altijd worden uitgevoerd.

De dagtemmers kunnen variëren van enkele ademhalingen tot 15 minuten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur, situatie en vaardigheden. De dagtemmers blijken ook erg geschikt als mini-pauze voor mensen die moeite hebben om hun taken even te onderbreken.

De oefeningen voor ‘s nachts bestaan uit  liggende nachttemmers. Door het uitvoeren van deze ontspannende en remmende oefeningen voor het slapen en bij nachtelijke ontwaken komt het lichaam tot ontspanning en wordt het brein geremd waarmee de randvoorwaarden voor het in slaap vallen verbeterd worden. Daarnaast vormen de nachttemmers een aangenaam en rustgevend alternatief voor wakker liggen en piekeren.

Lees verder: achtergronden van methode Sounder Sleep